De belangrijkste druivensoorten.

Albariño

Albariño Albariño is dé druif van het Galicische gebied Rías Baixas, in het uiterste noordwesten van Spanje. De Albariño, in Portugal onder de naam alvarinho bekend voor de betere Vinho Verde, gedijt uitstekend in deze natte en koele omgeving. De Albariño geeft wijnen die je in zuidelijke landen niet zo snel zou verwachten. Wijnen uit de Rías Baixas combineren sappigheid en extract met een frisse zuurgraad. Door het vochtige klimaat is wijnbouw zeer kostbaar. Samen met een grote vraag maakt ze dat tot de duurste witte wijnen van Spanje.

Een goede Albariño heeft een Viognier-achtige, florale neus waarin ook perzik, abrikoos en allerlei andere tropische vruchten voorkomen. In de mond is het in de regel een lichte tot medium-body wijn met frisse zuren en intens fruit. Het is een wijn die in regel jong gedronken dient te worden.

(aroma's : bloemen, fresia's perzik, abrikoos, tropische vruchten)


 

Barbera

 Barbera Barbera is voornamelijk aangeplant in Noord Italië en op z'n best in Piemonte. Het zijn toegankelijke wijnen in vergelijking met de eveneens uit Piemonte afkomstige nebbiolowijnen zoals Barolo en Barbaresco. De wijnen bezitten minder tannines, veel fruit en een herkenbare zuurgraad. De wijn heeft belang bij goede rijping van de druiven. Barbera is behalve in Italië ook te vinden in Californië en Argentinië, en sinds kort in Zuid-Afrika.

(aroma's : kersen, bramen, pruimen, frambozen, pruimen, rood fruit)
 


 

Cabernet Franc

 Cabernet Franc Cabernet Franc is het kleine broertje van de cabernet sauvignon en belangrijste druif voor rode Loirewijnen. De wijn is gebaat bij goede rijpheid. In jaren met beperkte rijpe druiven wordt de wijn gekenmerkt door een vegetaal aroma dat doet denken aan groene paprika. De wijnen van cabernet franc kunnen variëren van lichte, fruitige wijnen tot zeer geconcentreerde wijnen. In de Bordeaux speelt de Cabernet franc een belangrijke rol in assemblages met cabernet sauvignon en merlot.

(aroma's : aardappelschil, paprika, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen).


 

Cabernet Sauvignon

 Cabernet Sauvignon De belangrijkste druif van de Médoc, Bordeaux. Staat bekend om zijn wijnen met kracht en diepe kleur, met veel tannines. Kan lang rijpen en dan een grote complexiteit bereiken. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats.

Dé blauwe druif van de hele wereld voor het maken van rode wijn.Toont vaak
cassisfruit en kersen, in combinatie met een aangename kruidigheid. Vermengd met Merlot en Cabernet Franc worden de wijnen wat zachter en robuuster.

De wijnen bezitten over het algemeen veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maak het fruit plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken.

Cabernet Sauvignon wijnen lenen zich uitstekend voor houtopvoeding en kunnen daardoor lang rijpen. In hun jeugd kunnen ze door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak gemengd met 'zachtere' rassen zoals de merlot of de shiraz. Omgekeerd wordt cabernet sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken.

Cabernet Sauvignon staat zo ongeveer overal in Europa aangeplant. In het Franse Zuiden (Vin de Pays d'Oc) en Zuidwesten, in Spanje, in Italië en in Midden- en Oost-Europa.

(aroma’s: van donkerrood fruit zoals zwarte bessen, rijpe pruimen, kruidig, kaneel, menthol, munt, eucalyptus, rabarber, bieten, zwarte olijven, drop, asperges, cederhout, chocolade, gras, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, hooigeur, tabak, inkt)


 

Carmenère

 Carmenère Vroeger werd de Carmenère veel aangeplant in de Bordeaux en werd daar vandaan naar Chili geëxporteerd in de veronderstelling dat men te maken had met de merlot. Na onderzoek bleek dat het ging om de carmenère en is nu de druif van Chili.
In Bordeaux werd de carmenère weggevaagd door de phylloxera en daarna vanwege zijn structurele gevoeligheid voor ziekten niet meer heraangeplant. Carmenère heeft veel aandacht nodig en moet letterlijk kort gehouden worden.

(aroma's : zwart fruit, chocolade, laurier, leer, truffel, vijgen, zoethout, kreupelhout, bosgeur)


 

Chardonnay

 Chardonnay De verschillende stijlen variëren van licht en eenvoudig tot vol, geconcentreerd en boterig. De kleur varieert van licht groengeel tot goudgeel. De smaak is soepel, niet hoog in de zuren, rond en vol. Ook neutrale droge wijnen met een redelijk zuurgehalte komen voren.

De wijnen van chardonnay kunnen variëren van friss en sappig zonder houtrijping (unoaked) totrijke exemplaren met duidelijke kenmerken van rijping op vat. Aroma´s van tropisch fruit, honing, of zelfs gebrande amandelen en cashewnoten, boter op toast, en aangename vanillegeuren. De unoaked versie toont meer fruit:
citrusfruit, ananas, kruisbessen, nectarine, perzik en vijgen.

Het is hét witte druivenras van Frankrijk en zelfs van over de hele wereld. De grote witte Bourgognes en Champagnes zijn van deze druif gemaakt.Chardonnay doet het goed in zowel koelere als warmere klimaten.

(aroma's : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten, citrusfruit, hazelnoten, mango).


 

Chenin Blanc

 Chenin Blanc Chenin is onder de naam Steen het meest voorkomende druivenras in Zuid-Afrika. Deze druif produceert frisse en fruitige wijnen met zeer uiteenlopende smaken van fruit en is zeer geschikt voor het maken van mousserende wijnen. In het algemeen staat dit druivenras bekend om zijn strakke wijnen. De geur is vaak heerlijk breed, mooi bloemig, met appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing. De smaak sappig, fris en toegankelijk. Stille wijnen vinden we in meerdere types, variërend van droog tot zoet.

Chenin Blanc gedijt ook goed in het Loiredal waar hij vaak pineau de la Loire genoemd wordt. Als droge versie in wijnen als Anjou en Saumur, als edelzoete versie in wijnen als Coteaux du Layon en Vouvray. De zoete wijnen van Chenin Blanc kunnen  bijzonder goed rijpen

(aroma's : abrikoos, amandelen, appel, hazelnoten, honing, meloen, noten, peer, perzik)


 

Cinsau(l)t

 Cinsau(l)t Cinsaut, in het Frans Cinsault, is een van de druiven uit het Zuiden van Frankrijk. In het verleden het meest aangeplante blauwe druivenras in Zuid-Afrika.Toen bekend onder de naam Hermitage. Cinsaut levert soepele en toegankelijke wijnen op, met wat zwoel fruit.Wordt veel gebruikt om te vermengen om wijn een wat steviger, kruidiger karakter te geven.

(aroma’s: wild, bacon, zwarte peper, leer en tabak)


 

Colombar(d)

 Colombar(d) In Frankrijk gebruikt voor het maken van Cognac. Tegenwoordig ook voor sappige, droge witte wijnen. Steeds meer aangeplant voor het maken van frisse, droge witte wijnen. In Frankrijk uitgesproken lichtvoetig van karakter
en in Zuid-Afrika iets voller van structuur. De Colombard wordt vaak gemengd met Chenin Blanc of Chardonnay. De meeste wijnen van deze druif moeten jong worden gedronken.

(aroma's: wit fruit, citrus, limoen, meloen, passievrucht, tropisch fruit en kamperfoelie)


 

Grenache

 Grenache De Grenache druif komt van origine uit Spanje waar hij garnacha tinta heet. Deze druif wordt veel gebruikt voor het maken van rosés en wordt in het oosten van het zuidelijke Rhone gebied gebruikt in de melange met andere rassen zoals syrah, mourvedre, cinsault en carignan. Grenache is een druif die zorgt voor fruit en rondheid en kan zeer toegankelijke wijnen geven met weinig tannines en een lage zuurtegraad. Naast grenache noir bestaat er ook een Grenache blanc.

(aroma's: aardbeien, kersen, bessen)


 

Malbec

 Malbec De malbec, alias cot, auxerrois of pressac, stamt uit het Franse Zuidwesten en heeft van nature een wat rustiek karakter. Malbec vormt het hoofdbestanddeel van de wijnen uit Cahors en maakt in Bordeaux en wijde omgeving soms (in bescheiden mate) deel uit van de assemblage.

Malbec heeft een tweede thuis gevonden in Argentinië en is daar op ruime schaal aangeplant. Argentijnse malbec (ook wel: malbeck) kan bijzonder goede wijnen met veel structuur en volheid opleveren. Wijnen die uitstekend op hout kunnen rijpen. Ook het buurland Chili kan zeer goede malbec wijnen produceren.

(aroma's: zoete bramen, zwarte kersen, rijp bosfruit, chocolade, eucalyptus.)


 

Merlot

 Merlot Een van de klassieke druiven van de Bordeaux en de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter.

Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras.

(aroma's: kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels en tabak.)
 


 

Pinot Noir

 Pinot Noir De druif van de grote rode wijnen van de Bourgogne, maar bijzonder moeilijk en temperamentvol. Kan prachtige wijnen opleveren, als bodem en klimaat maar perfect passen.  Ze vallen op door hun mooie Pinot-fruit, vaak gekenmerkt door een aroma van aardbeien.

Pinot noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit. Vergeleken met de cabernet is hij over het algemeen rijker aan zuren en armer aan tannines. En, als het goed is, van een bijzondere puurheid. Zeer kenmerkend voor pinot noir is zijn 'terroirgevoeligheid'. De kleinste nuanceverschillen in bodem en klimaat zijn al in de wijnen terug te proeven, te meer omdat pinot noir bijna altijd ongemengd blijft. Er valt dus niets te verdoezelen of te corrigeren. Pinot noir deelt deze eigenschap met zijn witte tegenhanger riesling.

Pinot noir geeft wijnen met een goede kleur, extract en zuiverheid in geur en smaak. De wijnen hebben zelden dezelfde intensiteit als die van cabernet sauvignon of syrah, maar dat pinot noir geen wijn met kleur en structuur zou kunnen geven is een fabeltje. Gebrek aan kleur en inhoud is eerder het gevolg van te hoge opbrengsten in de wijngaard en te korte inweking tijdens het wijnbereidingsproces.

Aangezien pinot noir erg kieskeurig is, om maar niet te zeggen een moeilijk druif, is zijn verspreiding niet onbeperkt. Hij gedijt alleen in relatief koele gebieden. Behalve de Bourgogne is dat in Frankrijk ook in de Champagne en dan met name in de Côte de Reims. Daar wordt pinot noir geassembleerd met de witte chardonnay en de blauwe pinot meunier. Hij zorgt voor een stevige, volle stijl champagne.

Nieuw-Zeeland geldt op dit moment met recht als een van de opkomende gebieden voor Pinot Noir, een waar werkelijke prachtige exemplaren worden gemaakt.

(aroma's : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur).


 

Pinotage

 Pinotage Pinotage is de nationale druif van Zuid-Afrika en is een kruising van pinot noir en cinsaut. Cinsaut werd in Zuid-Afrika - ten onrechte - 'hermitage' genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het aandeel van de Pinotage aanplant is slechts een paar procent in Zuid-afrika, maar door zijn unieke status is zijn rol toch belangrijk.

Pinotage gedijt het best in wijngaarden met gematigde klimatologische omstandigheden, d.w.z. in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische oceaankust af liggen. Pinotage heeft een uitgesproken aroma en de stijlen kunnen variëren van modern fruitig en houtvrij, via traditioneel kruidig en leerachtig, tot klassiek geconcentreerd, houtgerijpt en met rijpingspotentieel.

Op eiken gelagerd (aroma's: kruidig, zwarte peper, munt, eucalyptus en viootjes) Unoaked (aroma's: bananen, aardbeien, pruimen en kersen)


 

Riesling

 Riesling Riesling is de grote druif van de wijnen van de Rijn en Moezel. Hij doet het uitstekend in koele klimaten. De natuurlijke zuurgraad van deze wijn geeft hem geweldige bewaarmogelijkheden, tot tientallen jaren. De laatste jaren is de aanplant steeds licht gestegen, verwacht wordt dat deze tendens blijft bestaan.

(aroma's : abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefruit, honing, limoen, perzik, petroleum).


 

Sauvignon Blanc

 Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc zien we in veel Franse wijngebieden, maar tegenwoordig ook in de landen van de Nieuwe Wereld. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. Sauvignon Blanc bracht Nieuw-Zeeland zijn eerste successen, met wijnen die opvielen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor dit koele land.

Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Overrijp geplukt wordt hij wat flauw.

De sauvignon is gevoelig voor extreme warmte en ontwikkelt zich het best in koele wijngaarden. Hij kan in meerdere stadia van rijpheid worden geplukt, zodat de grassige aroma’s worden gecombineerd met rijpe elementen van tropisch fruit.

(aroma : ananas, asperges, citrus, grapefruit, bloemen, gras, brandnetel, kruisbessen, passievrucht, tropisch fruit, zwart fruit).


 

Shiraz / Syrah

 Shiraz Shiraz is een  druif die zijn oorsprong vindt in Frankrijk (voornamelijk Rhônegebied), waar hij 'syrah, wordt genoemd. De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs, fruitig (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen.  De Shiraz laat zich goed mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut.

(aroma : aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen).


 

Tempranillo

 Tempranillo Tempranillo is de nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals cencibel, tinto del pais of ull de llebre. Tempranillo wordt veel aangeplant in  streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. De tempranillo druiven rijpen vroeg en hier dankt hij dan ook zijn naam aan.  Temprano betekent in het Spaans 'vroeg'.

De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geblend op de markt gebracht.

Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. De Portugezen noemen hem tinta roriz of aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif  te vinden in Argentinië , waar hij de naam tempranilla draagt.

(aroma : aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit). 

Viognier

 Viognier Viognier is een druif die zeer in opkomst is en wint aan populariteit onder de witte druivenrassen. Tot voor kort was viognier alleen maar aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), waar wijnnen worden geproduceerd van wereldklasse. Tegenwoordig is hij op veel meer plaatsen te vinden. In de Languedoc en in Californië wordt de Viognier druif aangeplant op vrij uitgebreide schaal. Viognier heeft meestal behoorlijk veel body en alcohol maar weinig zuren. Het aroma doet denken aan wit fruit, bloemen, gember, perzik, abrikozen, en honing. De wijnen kunnen delicaat en rond zijn met veel fruit en kracht.

 

 

Vorige pagina